Uncategorized

Krönika av Svante Axelsson

Vi lever mitt i en mardröm. En overklighetskänsla infinner sig som jag inte trodde var möjlig. Min arbetsdag försöker hitta sina konturer med morgonpromenad efter frukost innan jag kör igång och jobbar från mitt rum i källaren i Uppsala. Många skypemöten väntar.

Det känns viktigt att nu fokusera på positiva och viktiga saker som med fördel kan göras när många möten och konferenser är avbokade. Nu kan nya tankar tänkas. Och långa. Det kan lägga grunden för en hållbar strategi för en själv och för den organisation man jobbar inom. Kriser är inget en ber om men när den väl är här öppnar sig också möjligheter som annars är omöjliga att få till. Till exempel kommer tröskeln för att använda digital mötesteknik aldrig mer att komma tillbaka. 

Och är det något annat positivt som i slutändan kan komma ut av denna kris så tycker jag det är insikten om den inneboende kraften som finns i människor och samhällen. Blir nästan tårögd när jag ser hur till exempel Scania erbjuder sina tjänster till sjukhuset i Södertälje eller när det nästan har blivit en folkrörelse att hämta hem maten till de grannar som har några år på nacken. Vi blir återigen påminda om att vi hänger ihop både globalt och i grannskapet. Erfarenheten visar återigen att vi kan mycket mer än vi tror när vi väl fokuserar all kraft på att lösa gemensamma problem. Det är bara tillsammans vi kan lösa coronakrisen. 

Samtidigt blir jag så trött på alla som säger att krisen visar att vi kan ändra livsstil och att utsläppen nu faktiskt minskar. I och för sig kan det vara ett skönt andrum för alla som bor i städer nu kan andas mer frisk luft men lösningen på klimatkrisen är absolut inte att folk ska bli arbetslösa och att samhället ska stå på randen till depression. Det gynnar inte klimatarbetet på lång sikt. Tvärtom finns nu möjligheten att sätta fart på ekonomin genom att tidigarelägga genomförandet av den de 21 färdplanerna som tagits fram inom Fossilfritt Sverige. Bordet är dukat för regeringen att besluta om ett gigantiskt investeringspaket.

Vi har gjort det förr. I samband med oljekrisen genomfördes cirka 500 miljarder i investeringar när Sverige byggde ut kärnkraften till att utgöra motsvarande 50 procent av elanvändingen. Det var inte min favorit men visar vad ett samhälle kan åstadkomma för att häva en kris. Nu finns dubbla skäl till att investera i fossilfria tekniksprång. Låt oss inte missa den chansen!

Svante Axelsson
nationell samordnare för Fossilfritt Sverige

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *